Hogyan kell a szilikonos impregnálást, a kezelést elvégezni?

Hogyan kell a szilikonos impregnálást, a kezelést elvégezni?

 

Hidrofobizálni gyerekjáték!

Az esetek zömében nem igényel szakirányú végzettséget, de a technológiát szigorúan be kell tartani (ha mással végezteti a műveleteket, akkor szigorúan be kell tartatni!).

A felhordásra több féle módszert fogok ismertetni. Hogy melyiket kell alkalmazni, vagy melyiket célszerű, azt a feladat határozza meg.

A lehetőségek:

  • ecsettel, teddy-hengerrel
    • kisebb felületeket célszerű ecsettel, korongecsettel kezelni; a teddy-hengeres kezelést TILOS, mert az eddig hozzánk beérkezett reklamációk kizárólag a teddys kezelésből fakadtak! (A Teddy-t festék felhordására találták ki! Próbáljon meg vizet, vagy lakkbenzint Teddy-vel egyenletesen felvinni. Nem fog sikerülni! A Teddy-vel egyenetlenné válik a felhordás, aminek az lesz a következménye, hogy foltossá válik a felület, illetve lesz olyan rész, ahol nem véd hatékonyan); fugát pedig csak ecsettel lehet, lehetőleg "fugaszéles" ecsettel

nagyítás = klikk

  • háti-, vagy gépi permetezővel
    • nagy felületeket hatékonyan így lehet kezelni (pl.: már a tetőn lévő cserepeket, nagyméretű homlokzatokat)

nagyítás = klikk

A permetezővel történő kezelés esetén gondosan kell ügyelni arra, hogy a permetező ne porlassza a szert, hanem nagycseppekben szórja azt. Porlasztani azért TILOS, mert a finom permet belégzése ártalmas, illetve azért nem szabad, mert a finom permettel nem tudjuk megfelelően telíteni a felület kapillárisrendszerét.

Oldószeres anyag alkalmazásakor azt is vegyük figyelembe, hogy a szer tűzveszélyes!

  • mártással
    • minden olyan anyagot, ami nem ragasztva kerül a helyére (pl.: tetőcserép, homokba rakott járófelületek, virágcserép, kaspó, stb.) mártással célszerű impregnálni
    Ennek az eljárásnak több előnye is van:
    • a hatóanyag egyenletesen oszlik el a kezelt tárgy teljes felületén
    • abszolút nem igényel szaktudást, "bátorságot", csak egy óra kell, amivel a bemártás idejét tudjuk mérni (kb. 1,5 - 2 perc) és egy megfelelő méretű edény
    • garantáltan telítődnek a kapillárisok (nem lehet elrontani a kezelést)
    • tetőcserép esetében egyszerre akár egy egész köteget egyszerre tudunk kezelni, majd rövid száradás után mehet fel a helyére a cserép

    nagyítás = klikk

     

    Azt most már tudjuk, hogy melyik módszerrel végezzük a kezelést, de azt még nem, hogy hogyan csináljuk.

    A hidrofobizálás hogyanját "nedves a nedvesre" eljárásnak hívjuk.

    Ennek lényege, hogy minden esetben (természetesen ez alól kivétel a mártásos eljárás) két rétegben kell felvinni a szilikont tartalmazó szert a felületre!

    Az első réteget addig kell folyamatosan felvinni egy adott területre, míg az anyag meg nem folyik rajta. Ez számunkra a visszajelzés, hogy a kérdéses felületben található kapillárisokat, pórusokat telítettük, vagyis azok ebben a pillanatban képtelenek több anyagot beszívni magukba.

    Amikor ezt elértük, akkor tovább mehetünk a felület kezeletlen részére, ahol hasonlóan járunk el.

    A második réteget mindig az első teljes megszáradása előtt kell elvégezni, vagyis a kezelés alatt fél szemmel figyelni kell arra, hogy a már egy rétegben lekezelt felület szikkadása hol tart. A még nedves felületet kell újra az újbóli megfolyás pillanatáig kezelni. Ha a felületen az anyag másodjára is megfolyt, akkor a következő kezelést elfelejthetjük jó pár évtizedre!

    Ezzel a módszerrel érhetjük el, hogy a szer behatolásának teljes mélységében majdnem egyenletes mennyiségű hatóanyag kerüljön be.

    nagyítás = klikk

     

     

    A jól sikerült kezelés hatása:

    Félben impregnált mészhomok-tégla

    Figyelem: 
    Festett felület kezelése előtt próbálja ki, hogy az anyag oldja-e az alkalmazott festéket!
    Amennyiben már valamikor, valamivel kezelte a felületet, akkor nem biztos, hogy azt a hatást éri el vele, amit szeretne!

    Én úgy gondolom, hogy a fent említettekkel felvértezve bátran kiléphet a "harcmezőre", hogy végső győzelmet arathasson a víz felett.

    Sok sikert!