Mit tehetünk azért, hogy a házunk cserepe ne foltosodjon, algásodjon?

Mit tehetünk azért, hogy a házunk cserepe ne foltosodjon, algásodjon?

 

cserépápolás

 

Két megoldást tudunk, mind betoncserépre, mind mázatlan agyagcserépre:

A már tetőn lévő cserepeket, mindkét cserépfajtánál, gőzborotvával le kell tisztítani. Szükség esetén alkalmazni lehet a DRY-CLEANINGMOSS and ALGAE REMOVER (moha és algaeltávolító) tisztítószerünket a hatékonyabb tisztítás érdekében.

A felület száradása után kell a tetőfelületet szilikonnal impregnálni.
A betoncserépre is más anyag kell (mivel a térkő is betontermék, így a betoncserépre tökéletesen megfelel a Térkőimpregnáló), és az agyagcserépre is más anyag kell (égetett agyag, így tökéletesen jó rá a Téglaimpregnáló). A kezelést háti permetezővel is elvégezhetjük, de ügyelni kell arra, hogy a permetező ne porlasszon, hanem nagycseppekben szórjon-locsoljon.

A kezelést mindig két rétegben kell elvégezni úgy, hogy az első réteg ne száradjon meg, amikor a második réteget felvisszük a felületre ("nedves a nedvesre" eljárás).

Az új tető készítésekor egyszerűbb az eljárás és hatékonyabb is. A cserepeket mártással kell kezelni a felrakás előtt. Az áztatás 1,5-2 percig elégséges. Száradás után feltehető a helyére a kezelt cserép.

szilikonnal impregnált cserép nem fog foltosodni, algásodni, szétmállani.


Minden cserépnek más és más a porozitása, ennél fogva másként szívja be a vizet. A vizesedésétől függően köti meg a felületére rakódott port, szennyeződést, ezért lesz foltos a felület. A vizes felületen meg tud telepedni az alga és a moha is, télen pedig szétfagyás, málás léphet fel.

A szilikonok azonban nem engedik meg a felületbe a víz bejutását, így a fenti problémák a továbbiakban nem következnek be.

És nézzük meg az ellentábor véleményét is:

Mondhatja valaki azt, hogy a szilikon nem 100%-ban akadályozza meg a víz beszívódását a cserépbe. Ebben igazuk van!

A továbbiakban azt állítják, hogy a kezelt cserép is szív be kb. 10%-nyi vizet, és amikor ezt le akarja adni, akkor is csak a bekerült víz 10%-a tud kijutni a cserépből és a cserép szétfagyhat.

Nos ez az eszmefuttatás több "sebből is vérzik"!

Először is a bekerülő 10%-nyi víz csak a cserép kifelé (vagyis a szemmel látható) eső felületén juthat be, míg a páradiffúzió útján a cserép minden oldalán, élén tud távozni a víz.

Az sem elhanyagolható tény, hogy páradifúziót sok tényező befolyásolja, így pl.: a levegő páratartalma, hőmérséklete, a szél mozgása stb. Végül pedig a bennmaradó esetleges nedvesség már közel sem elég arra, hogy fagykárokat tudjon okozni a cserépben.

És még egy érv a kezelés mellett: Több külföldi cserépgyár gyárilag kezeli szilikonnal a cserepeit, hogy a víz okozta problámákat megelőzze és versenyképesebb terméket tudjon eladni.

És mindez hogyan is néz ki?

Cserépimpregnálás

 

A termékek nevei:

A folyékony esernyő TÉGLAIMPREGNÁLÓ (égetett, mázatlan agyagcserepekre)

A folyékony esernyő TÉRKŐIMPREGNÁLÓ (natúr betoncserepekre)